20. новембар – Светски дан детета – изложба

21.11.2023.


20. новембар – Светски дан детета – изложба

Улагање у нашу будућност значи улагање у нашу децу – због чега су Уједињене нације одредиле сваки 20. новембар као Универзални дан детета. Овај важан датум се обележава ради промовисања међународног заједништва међу децом широм света и унапређења добробити деце.

Како бисмо истакли значај и указали на важност овог датума, ученици наше школе су међусобном сарадњом у оквиру библиотечке секције и секције грађанског васпитања, осмислилили, припремили и изложили плакате у циљу промоције  и прославе дечијих права. Следећи ученици су узели учешће у овој активности: Митић Нина Е32, Ђокић Андријана Е32, Павловић Анђела Е42, Петковић Тијана Е13, Цимеша Страхиња Е22, Станојевић Александра М21, Гајић Николија М31, Ивановић Вукосава М31 и Цакић Сташа М31.

Своје паное изложили су у холу школе, заједно са руководиоцима секција у циљу скретања пажње јавности да то није само један обичан дан, већ позив на акцију свих нас у стварању бољег света у коме свако дете може да напредује. Улажући у образовање деце, здравствену и социјалну заштиту, улажемо у светлију будућност  за све. Такође нас подсећа да све несугласице и конфликте на глобалном нивоу  требамо претворити у дијалоге и акције које ће изградити бољи свет за децу.

Светски дан детета не препознаје децу као пасивне примаоце бриге, већ активне актере промене. Деца поседују моћ да обликују сопствене судбине као и значајне доприносе у друштву. Овај дан слави њихов потенцијал и подстиче да се њихов глас чује и поштује. Оснаживањем деце, чувањем њихових права и пружањем могућности које су им потребне да напредују, можемо створити праведнији и просперитетнији свет за све. 

 

 Јасмина Пешић, наставник географије и грађанског васпитања