Дом ученика

Дом ученика

Дом ученика при Техничкој школи „Никола Тесла“ у Костолцу је васпитно-образовна установа која се бави смештајем, исхраном, васпитањем и образовањем ученика који станују у Дому због удаљености места њиховог сталног пребивалишта од школе које похађају. Дом је отворен 2009. године у ново саграђеном објекту и са новим инвентарем.

Дом располаже са укупно 61 местом, у 15 соба (трокреветних и четворокреветних). На смештај се примају ученици оба пола. Собе су подељене у два смештајна дела, један за девојчице и други за дечаке.Поред кревета у собама се налазе гардеробни ормари, столови,  ТБ-и, фотеље... Дом је покривен бежичним интернетом.

Поред услова за ноћни и дневни одмор ученика, у собама постоје и услови за учење. Собе су простране и добро осветљене, са инсталираним централним грејањем. Ученицима је током целог дана на располагању топла вода за умивање и туширање. Дом располаже са савремено опремљеном кухињом за спремање хране и трпезаријом за ручавање. У припремању хране ученицима, примењују се прописани нормативи, у погледу квантитета, квалитета и разноврсности намирница. Ученицима су на располагању три оброка дневно.


УЧЕЊЕ

Поред могућности да уче у собама, ученици имају и учења у домској учионици, у трајању од 180. минута, уз присуство, надзора и помоћ васпитача.Велика учионица коју дом поседује поред учења користи се и за различите слободне активности ученика.


ЗАБАВА

У току слободног времена, ученицима су на располагању различите могућности за задовољавање својих културних, забавних и рекреативних потреба. Дом располаже више LCD телевизора, рачунара,... који ученици користе за своје потребе.

Дом поседује и сопствени асвалтни полигон за мале спортове (мали фудбал, кошарка, одбојка). У току зимског периода ученицима је периодично омогућено коришћење сале за њихове спортско-рекреативне потребе. У Дому се периодично организују разна такмичења, трибине и сличне активности везане за учење и одвијају се уз надзор васпитача.


УПИС

Упис ученика у Дом врши се по конкурсу Министарства просвете у мају месецу. Први уписни рок је почетком јула, а други уписни рок је крајем августа месеца за преостала места. Пријавa на конкурс се добија и испуњава у Дому ученика. Да би се ученик уписао у Дом, поред пријаве потребно је да достави документа према конкурсу Министарства просвете Републике Србије.