Дом ученика

Дом ученика

Дом ученика у Техничкој школи „Никола Тесла“ Костолац основан је 2009 године. Дом је васпитно-образовна установа ученичког стандарда, чија је основна делатност обезбеђивање смештаја, исхране и васпитног рада ученицима који похађају Техничку школу а Костолац није место њиховог пребивалишта.

У дому је обезбеђен смештај за 61 ученика, распоређених у 15 вишекреветних соба. Две собе су апртмани са сопственим купатилима, преосталих 13 је подељено у два смештајна дела са заједничким мокрим чвором у коме се налазе 7 туш кабина и 7 тоалета. Ученицима је током целог дана на располагању топла вода за умивање и туширање. Свака соба опремљена је креветима, гардеробним ормарима, радним столовима, столицама и телевизорима. Дом је покривен бежичним интернетом. Дом располаже заједничком учионицом која се користи за учење, дружење и слободне активности. Учионица је опремљена рачунаром, белом таблом, паметном таблом и пројектором који   се користи за потребе наставе.

Поред услова за ноћни и дневни одмор ученика, у собама постоје и услови за учење. Собе су простране и добро осветљене, са инсталираним централним грејањем. Дом располаже и савремено опремљеном кухињом за спремање хране и трпезаријом за ручавање капацитета 105 места. У припремању хране ученицима, примењују се прописани нормативи, у погледу квантитета, квалитета и разноврсности намирница. Ученицима су на располагању три оброка дневно.

 

УЧЕЊЕ

Основни циљ васпитног рада са у области учења је пружање помоћи ученицима у самосталном и успешном учењу и постизању добрих резултата. Учење се одвија у предвиђеним терминима, у светлој, проветреној и адекватно опремљеној учионици, уз присуство васпитача који обезбеђује  ред и радну атмосферу. За време учења у дому влада мир и тишина. Ученици имају могућност да уче и у собама.

 

СЛОБОДНЕ АКТИВНОСТИ

У оквиру слободног времена значајна пажња се посвећује културно-забавним активностима, рекреацији и подстицању активног односа према окружењу. Дом поседује сопствени асвалтни полигон за мале спортове (мали фудбал, кошарка, одбојка) и савремено опремљену теретану за вежбање. У току зимског периода ученицима је периодично омогућено коришћење сале за њихове спортско-рекреативне потребе. Дом  сваке године учествује на Регионалној и Републичкој Домијади у спортским и културним дисциплинама. Организују се трибине и сличне активности везане за учење које се одвијају уз надзор васпитача.

 

УПИС

Пријем ученика у Дом врши се на основу „Конкурса за пријем ученика средњих школа у Републици Србији у установе за смештај и исхрану ученика од стране Министарства просвете”. Први уписни рок је почетком јула, а други уписни рок је крајем августа месеца за преостала места.  Ученик уз пријаву на конкурс подноси и тражену конкурсну документацију (оригинална документа или оверене фотокопије).