КУМАНОВСКА БИТКА

24.10.2023.


КУМАНОВСКА БИТКА

У понедељак, 23.10.2023. године у холу школе је постављена изложба ученика историјске секције. Изложбу је припремио Антић Милош Р21, а у постављању изложбе су учествовали чланови историјске секције (Миленковић Матеја Р21, Илић Алекса Е22, Мирковић Алекса Е13, Антић Лазар Е12 и Џоговић Ленка Е12) са Пешић Зораном, наставником историје.

"Кумановска битка вођена је за време Првог балканског рата 23.и 24.октобра 1912 год.Битка је вођена између Српске и Турске војске.Вођа Српске војске био је Радомир Путник. Велика победа код Куманова била је прва српска победа у Првом балканском рату и означила је скори крај турске владавине на Балкану.

Јутро 23. октобра је било магловито и није било могуће квалитетно извиђање. На српском левом крилу извиђачи су приметили покрете 17. низамске дивизије, али су их погрешно идентификовали као турску батерију која се повлачи из села Страцина. Трупе 18. пука Дунавске дивизије првог позива које су кренуле да их заробе су потиснуте, као и извиђачи Коњичке дивизије.Турска Вардарска армија се борила по плану, али упркос томе, доживела је тежак пораз. Иако је Зеки-паша оперативно изненадио српску команду својим изненадним нападом, одлука да се нападне снажнији непријатељ била је озбиљна грешка која је одлучила исход битке. И поред тога, Битка код Куманова била је одлучујући фактор у исходу рата у Македонији. Турски план да воде офанзивни рат је пропао, а Вардарска армија је натерана да напусти значајну територију. Уз то је изгубила велики број артиљеријских оруђа која није могла да надокнади јер су путеви снабдевања из Анатолије били пресечени."