22 април - Дан планете Земље

26.04.2023.


 22 април - Дан планете Земље

У уторак, 25.04. у конфернцијској сали Техничке школе са домом ученика “ Никола Тесла”, за време 6. часа,  одржан је јавни час посвећен - Дану планете Земље. Овај час настао је као резултат корелације следећих наставних предмета: биологије, географије, екологије и грађанског васпитања. Час су осмислиле и реализовале професорка билогије, Мерима Ристић и професорка географије, Јасмина Пешић, заједно са следећим ученицима: Јовановић Лука Е23, Сурдуловић Немања Е23, Јовановић Павле Е12, Бранковић Филип Р11, Милетић Немања Р11, Нина Митић Е22, Андријана Ђурић Е22, Николија Гајић М21, Сташа Цакић М21, Вукосава Ивановић М21, Алекса Гикић Е12, Хелена Миладиновић Е23, Ана Алавања Е23, Ања Вељковић Михајловић Е23. Наведени ученици су чланови еколошке и географске секције.

На овоме часу су ови ученици присутним вршњацима, као и наставницима школе приказали power point - презентацију, која је имала за циљ подизање еколошке свести и скретање пажње на значај очувања природе и спречавање негативних последица по животну средину. У презентацији је путем видеа, на сликовит начин представљено загађење наше планете, али приказане су и мере њене  заштите, такође је  дочарана је узрочно -последична веза између човека и његовог животног окружења. Јасним примерима је показано, да много тога у природи зависи од нас самих. Презентација је садржала и јасне поруке о начину заштите животне средине. Ученици су својим еко – стаблом, упутили присутнима еколошке поруке у виду савета, како сваког дана можемо да учинимо један мали али важан корак за све нас, како би заштитили једини дом који имамо. 

Овај  датум се званично обележава од 1992 године у више од 150 земаља света, самим тим представља најмасовнији еколошки покрет у коме учествује око  милијарду људи, широм наше Планете, јер  Дан планете Земље је дан свих нас.

Као  један од најважнијих догађаја у еколошком калндару, овај датум се у 2023. години се обележава већ 53.пут. Овогодишња тема гласи: „ Улажимо у своју планету“.

ЦИЉ овог часа јесте указивање на важности заштите животне средине од загађења, не само овог дана, већ сваког дана у години. Све што радимо добро и лоше за нашу животну средину највише утиче на наш живот. Један дан не може да промени ништа ако свакодневним неодговорним односом према животној средини и окружењу у коме живимо, загађујемо земљиште, воду и ваздух и угрожавамо биљне и животињске врсте.

ПОРУКА ОВОГ ЧАСА: Дан планете Земље је дан свих нас.

Одговоран однос према нашој племенитој планети која нам даје живот је одговорни однос  према садашњости нас самих, али одговорни однос према будућности наше деце.Сведоци смо бриге, пажње и одговорности према природи. Зато чувајмо нашу планету, јер оне не припада нама, већ ми њој!

 

 Професор географије, Јасмина Пешић