21. март - Светски дан шума, 22. март - Светски дан вода

21.03.2023.


21. март - Светски дан шума, 22. март - Светски дан вода

Ова два важна еколошка датума, обележаваjу се почетком пролећа, као симбол буђења природе и нових почетака. Управо најбољу инспирацију за нове почетке налазимо у природи, која нас учи да из сићушног зрна, у тамном и мрачном тлу, ниче нови живот.

О значају и важности вода и шума заједно са наставником данас су говорили наши ученици на тематском часу географије. Чланови географске секције: Стефан Радовановић Е13 и Кристијан Димић Е13 приказали су своју презентацију вршњацима са циљем подизање еколошке свести о значају очувања и рационалног коришћења ова два неопходна природна ресурса за живот. Јасну поруку, да су шуме и воде наше благо, да се морамо о њима бринути сваког дана, као и да их морамо сачувати за будуће генерације путем својих паноа,  послали су свима нама, следећи ученици: Милош Перић Е13, Дарко Илић Е13, Николија Гајић М21, Сташа Цакић М21, Владан Стојићевић М22,  Хелена Миладиновић Е23 и Ања Вељковић Михајловић Е23.

Светски дан шума, установљен је 1971.године на иницијативу Европске пољопривредне  конфедерације. Овогодишњи дан шума -2023. се обележава на тему: ,, Шуме и здравље”. Здраве шуме су од виталног значаја за све апекте здраве планете, од средстава за живот и исхране до биодиверзитета и животне средине. Као последица отуђивања људи од природе и интензивне индустријализације, улога шума је често потцењена.

Да ли сте знали?

Више од 20% светских лекова производи се од биљака које расту у тропским кишним шумама;

Шуме покривају 30% копно на Земљи, али чак пре 200 година шуме су заузимале двоструко више простора;

Шуме представљају дом за 80 % свих копнених врста.

Шуме широм света годишње апсорбују више од 2 милијарде тона CO2 iz атмосфере, претварајући га у кисеоник;

Стабло дрвета 90% се храни из атмосфере, а смо 10% из земљишта.

Према Организацији УН-а за храну и пољопривреду ( ФАО), 420 милиона хектара шума је нестало између 1990. и 2020. због крчења шума;

1 хектар високих шума ствара 3 тоне кисеоника.

Светски дан вода усвојен је резолуцијом УН у децембру 1992.године, са циљем да укаже на њен значај и усмери пажњу на глобалну кризу вода. Глобална кампања за 2023. - ,,Буди промена”, подстиче људе да предузму акцију у свом животу како би променили начин на који користе, троше и управљају водом.

Да ли сте знали?

Из отворене славине сваког минута исцури 11 -12 литара воде;

Годишње умире 1,4 милиона људи, а 74 милиона људи ће имати скраћивање живота због болести повезаних са лошм водом, санитарним условима и хигијеном (СЗО 2022);

Данас, 1 од 4 особе - 2 милијарде људи широм света - нема исправну воду за пиће (СЗО / УНИЦЕФ 2021);

Скоро половина светске популације - 3, 6 милијарди људи - нема безбедне санитарне сулове. (СЗО / УНИЦЕФ 2021);

Глобално, 44% отпадних вода није безбедно пречишћено ( УН - 2021).

Предвиђа се да ће глобална потражња за водом повећати се за 55% до 2050.

Чувајмо оно што чува нас  - Сачувајмо здраве шуме за здраве људе !

,, Вода је заједничка баштина, чију вредност морају препознати сви. Свако има дужност да користи воду пажљиво и економично”. - европска повеља о води.

 

Јасмина Пешић, професор географије