Анђела Павловић, девојчица у којој царују снага и нежност

05.10.2020.


Анђела Павловић, девојчица у којој царују снага и нежност

Анђела Павловић из Набрђа је већ са 10 година знала да је једнако снажна као и дечаци и да може да изабере хоби који год жели, а самим тим и занимање када заврши школовање. Са тим ставом постала је изврсна у бацању кугле, а одлично јој иде и пецање и сликање.

Да може у том узрасту да баци куглу чак 12 метара од себе, схватила је на часу физичког васпитања. Наставница Катарина Илић је увидела да се добро сналази у том спорту и припремила је за прво такмичење на пролеће 2017. године.

„Када сам отишла тамо, видела да ми добро иде“, сећа се Анђела која је тада освојила друго место и додаје: „Осећала сам се срећно и некако другачије од свих, али не као да сам посебна, већ да сам снажнија него што се очекивало од мене, него што сам и сама очекивала. Није ми никада пре тог часа физичког пало на памет, нити сам размишљала о томе. Осећала сам се чудно, јер до тог тренутка нисам ни знала да постоји та дисциплина.“

Након оваквог охрабрења Анђела је почела да тренира у Атлетском клубу у Пожаревцу. Међутим, тамо се задржала само неколико месеци, јер, како каже, у том клубу више пажње посвећују трчању, него другим дисциплинама.

Зато је одлучила да део тренинга ради сама код куће, а да је наставница припрема за наредна такмичења.

Сада може да баци куглу од два килограма чак дванаест метара, од три килограма десет метара, а куглу од пет килограма баца осам метара.

На општинском такмичењу је освојила друго место и 2019. године, а са екипом је освојила прво на општинском и четврто на међуокружном.

Сада Анђела има 14 година и похађа први разред средње Техничке школе са домом ученика „Никола Тесла“ у Костолцу, смер електротехничар рачунара. Још једно интересантно занимање које девојчице још увек ређе бирају.

„Уписала сам овај смер, јер се и тиме бавим у слободно време. Склапам и расклапам хардвер, компоненте рачунара. Имаћемо и часове програмирања“, заинтригирана је.

Како каже, од бацања кугле не одустаје. Када је у дому, тренира два пута недељно, а када није у школи чак пет пута.

„За неколико година надам се да ћу бити веома успешна у томе. Сада углавном тренирам код куће, јер у школи нисмо стигли до тог дела програма. Сама сам свој тренер. Сама правим програме које тражим на интернету и радим вежбе снаге“, објашњава Анђела.

Тврди да јој не пада тешко да вежба. У случају да нема довољно воље да одради тренинг, обавезно га надокнади следеће недеље.

Не демотивише је ни то што је још увек мало девојака у Србији, па и у свету, које су изабрале да тренирају бацање кугле.

„Генерално нас има много мање од мушкараца, јер за све је нормално да су мушкарци јачи и онда нико нема очекивања од девојака. Мислим да не треба да се делимо, посебно не по снази. Ја могу да будем подједнако снажна као мушкарци“, сигурна је Анђела у себе и своје могућности.

Сада планира да настави тренинге са новим наставником физичког, како би учествовала и на такмичењима средњих школа. Размишља да се опроба и у ваншколским такмичењима, само јој треба још мало времена да се осмели на тај корак.

Ова јака девојчица има и своју нежну страну. Она лепо слика и црта од раног детињства.

„Почело је као забава, али када сам погледала дела великих сликара, то ме је инспирисало да се тиме озбиљније бавим. Инспирише ме природа, жива и нежива, а најчешће сликам пејзаже. Радим када имам инспирацију, разним техникама сликања и цртања, сваки пут испробавам нешто ново“, усхићена је Анђела.

А те пејзаже, вероватно најчешће опажа када оде на пецање. Као и велики број деце одрасле на Млави, Анђела је откад зна за себе ишла са оцем на пецање. Ту навику је задржала и данас, па је активна кад год има слободног времена.

Како каже, ова активност јој се свиђа због ишчекивања и знатижеље.

Овај текст део је серијала „Систем вредности“ који подржава компанија „Маркет паркет“ из Пожаревца.

Преузето са ebranicevo.com