Срећан Међународни дан писмености!

09.09.2020.


Срећан Међународни дан писмености!

Међународни дан писмености обележава се широм света 8. септембра. Идеја о обележавању Међународног дана писмености појавила се у септембру 1965. године у Техерану, на Светској конференцији министара образовања на тему искорењивања неписмености. Као дан обележавања изабран је 8. септембар, а УНЕСКО је обележавање почео 1966. године.

За очување језика потребна је љубав према њему, добар школски систем и потребни су они којима је до њега стало. Тамо где нам је друштво, ту нам је и језик. Ако погледамо натписе, исписе по нашим улицама,  школама,  медијима, онда ћемо видети да најчешће нема лектора или, ако их има, да не раде озбиљно свој посао. Потребно је да се чује и глас стручних друштава и институција приликом рада на законима о медијима и законима уопште, које доноси Министарство културе.

Треба пласирати нашу граматичку, морфолошку, синтаксичку и лексичку структуру на најбољи могући начин. Језик треба чувати и приликом писања СМС порука и мејлова, али, пре свега, треба образовати народ да чувају језик на прави начин.

 

Испред Актива за српски језик

професор Александра Ристић Стевић