Предавање „Тврђава Рам“

30.05.2019.


Предавање „Тврђава Рам“

Предавање „Тврђава Рам“ одржано је29.05.2019. године у конференцијској сали Техничке школе са домом ученика „Никола Тесла „ у Костолцу. Предавање је одржао Драган Јацановић, археолог, виши кустос Народног музеја у пожаревцу. Ученици одељења: М12, М21 и   Е22 су присуствовали предавању. Организатори су били професори историје: Пешић Зоран, Милошевић Горан и професор географије, Пешић Јасмина. Сама тема „Тврђава Рам „ представља корелацију историје и географије, тј. место сусрета прошлости и садашњости уоквирено јединственом географском предеоном целином.

Археолог Јацановић, нас је упознао са географским положајем самог локалитета и на то како се он мењао кроз векове. Рам је изузетно сложен за истраживање, јер на малом простору садржи мноштво трагова из различитих периода. Откривен је и  низ објеката изграђених од 16. до 18. века, када тврђава више није омогућавала живот војног логора. Пронађене су пушке из 17. века, лако наоружање, алат, посуде, али и кинески порцулан и стакло, што указује на то да тврђава није била само војно упориште, већ и културни центар овог дела Србије. Након дугих истраживања археолози су дошли до многих детаља који сведоче о томе како је је био организован живот у овом утврђењу.

Кроз сву ту причу, провео нас је поменути археолог, на веома интересантан и сликовит начин. Предавање су дочарале   бројне слике као и слајдови  који сведоче о бурној прошлости овог локалитета. Излагање ове тематике  било је веома занимљиво како присутним професорима наше школе, тако и ученицима.  За општину Велико Градиште село Рам , обновљена  тврђава  и обала  Дунава су прави туристички потенцијали и бисери овог краја.

 

Јасмина Пешић,

проф.географије