1. Децембар – Светски дан борбе против ХИВ-а

05.12.2023.


1. Децембар – Светски дан борбе против ХИВ-а

Данас је у холу наше школе, у 11.30 часова постављена изложба на тему Светског дана борбе против ХИВ-а. Изложба је настала као резултат креативне сарадње следећих чланова Ученичког парламента, библиотечке секције, секције за грађанско васпитање и географске секције: Стархиња Цимеша Е22, Анђела Павловић Е42, Филип Анђелковић Е13, Коста Радосављевић Е13, Анастасија Бранковић М21, Наталија Милићевић Е11, Маријана Милановић Е11, Клаудија Васић Е11,Севдија Морина Е11 и Тијана Петковић Е13. Руководиоци ових секција су: Мирјана Дендић, стручни сарадник и Јасмина Пешић, наставник географије и грађанског васпитања.

Циљ изложбе и указивање важности овог датума је у подизању свести, како би се победиле предрасуде и побољшала здравствена просвећеност на ову тему, јер нажалост и дан данас је дискриминација сурова реалност за све који живе са овим вирусом. Основан 1988.године, Светски дан борбе против ХИВ-а био је први међународни дан глобалног здравља. Сваке године, агенције Уједињених нација,владе и цивилно друштво удружују се у кампањи око специфичних тема везаних за ХИВ.

Светска здравствена организација је објавила да је у 2022.години вирусом ХИВ-а заражено скоро 36 милиона становника.У појединим регионима света,попут афричког континента са 26 милиона заражених, овај вирус добија пандемијске размере.

Према подацима института за јавно здравље Србије ,,Др Милан Јовановић Батут“ од почетка епидемије, 1985.године, па закључно са 27.новембром 2023.године, у Републици Србији је региствовано 4.729 особа инфицираних ХИВ-ом. Највећи број заражених је у старосној групи од 20-49 година,па је зато јако важно радити на превенцији и едукацији младих у циљу спречавања преношења ХИВ вируса.

Јасмина Пешић, наставник географије и грађанског васпитања