Посета изложби „Створене да сведоче“

30.10.2023.


Посета изложби „Створене да сведоче“

У среду, 25.10.2023. године ученици ТШДУ „Никола Тесла“ Костолац, одрганизовано су посетили Галерију савремене уметности у Пожаревцу, како би погледали изложбу фотографија које је снимио др Аријус ван Тинховен у периоду од 1912-1916. године под називом „Створене да сведоче“ аутора историчара др Владимира Kривошејева, музејског саветника из Народног музеја у Ваљеву. Ово је прича о свакодневним активностима војске и цивила у ратним условима. Фотографије изложене у галерији ученицима је тумачио Зоран Пешић, наставник историје.

Изложба фотографија које је снимио др Аријус ван Тинховен у периоду од 1912-1916. године под називом „Створене да сведоче“ аутора историчара др Владимира Kривошејева, музејског саветника из Народног музеја у Ваљеву јесте прича о свакодневним активностима војске и цивила у ратним условима.
Др Аријус ван Тинховен је био холандски лекар, хуманиста, хроничар и авантуриста. У Србију долази 1912. године како би се нашао на услузи тада малобројном српском санитету. Фотографије сведоче не само о ратним страхотама и раду санитета, већ и о изгледу градова у којима је ван Тинховен боравио или је кроз њих прошао (Београд, Врање, Ваљево, Ниш, Kрагујевац, Пирот…).

Мирјана Дендић, стручни сарадник-библиотекар