Светски дан менталног здравља

11.10.2023.


Светски дан менталног здравља

Светски дан менталног здравља обележавамо сваке године 10. октобра у оквиру планираних ваннаставних активности. Тим поводом, чланови библиотечке секције припремили су изложбу која је постављена у холу школе. Изложбу су осмислили Цимеша Страхиња Е22, Миладиновић Хелена Е33, Михајловић Вељковић Ања Е33, Павловић Анђела Е42 са Дендић Мирјаном, стручним сарадником библиотекаром. Техничка подршка била је Динић Ивана, наставник машинске групе предмета.

Светски дан менталног здравља представља прилику да се људи и заједнице уједине иза овогодишње теме „Ментално здравље је универзално људско право“, како би унапредили знање, подигли свест и покренули акције које промовишу и штите ментално здравље сваког појединца, као универзално људско право.

"Добро ментално здравље нам омогућава да се носимо са изазовима, повежемо са другима и напредујемо током читавог живота и од виталног је значаја и заслужује да буде признато и поштовано. Свака осма особа на свету суочава се са менталним здравственим проблемима, који могу утицати на њихово физичко здравље, емоционалне и социјалне интеракције са другима, као и на целокупни квалитет њиховог живота", истичу из Градског завода за јавно здравље.

Стигматизација и дискриминација особа са поремећајима менталног здравља је, додају, још један проблем који не би смео да постоји јер "свако има право да живи свој живот без стигме и дискриминације у свом радном или животном окружењу".

Мирјана Дендић, стручни сарадник- библиотекар