Међународни дан људских права 10. децембар

12.12.2022.


Међународни дан људских права 10. децембар

,,Достојанство, слобода и правда за све”

У петак 9. децембра на часу грађанског васпитањана у одељењу М21  после одгледане презентације  одржана је радионица посвећена људским правима. Циљ одржавања радионице је упознавање ученика са Универзалном декларациојом о људским правима и њеном применом у стварном животу. Ученици су  дискутовали о својим правима и обавезама а потом их исписивали на картицама.

Генерална скупштина УН прогласила је 10.децембар за Дан људских права 1950.године, како би скренула пажњу ,, народа света” на две године раније потписану Универзалну декларарацију о људским правима као први свеобухватни инструмент заштите људских права. Декларација по први пут у историји човечанства прокламује заједничке стандарде људских права које треба да постигну сви народи и све нације света.Ово је један од најпревођенијих докумената на свету, преведен чак на 500 језика.

“Сва људска бића рађају се слободна и једнака у достојанству и правима”.

“Она су обдарена разумом и свешћу и треба једна према другима да поступају у духу братства”, пише у првом од тридесет чланова Опште декларације о људским правима.

ЗАШТО ЈЕ ОВАЈ ДАТУМ ВАЖАН - 10.децембар је прилика је да поново потврдимо важност људских права у поновној изградњи света какав желимо, да покажемо потребу за глобалном солидарношћу као и нашу међусобну повезаност и заједничку хуманост. Људска права представљају скуп права и слобода које важе за све људе, без обзира на њихове карактеристике - пол, расу, године, старост, националност, вероисповест и др. Зато данас славимо сва наша неотуђива права и слободе, укључујући право на живот и опстанак, право на пристојан живот без икаквог облика дискриминације. Свака особа зслужује низ права по којима може да живи свој живот како жели, а да при том не буде угњетавана, злоупотребљавана, злостављана или на неки начин експолоатисана. Међутим, много људи данас гладује у свету и живи у тоталном сиромаштву, чиме су угрожена социјална и економска права стотинама милиона људи.

 

Јасмина Пешић, професор географије и грађанског васпитања