Болести зависности у адолесцентном узрасту

05.10.2018.


Болести зависности у адолесцентном узрасту

У склопу обележавања Дана недеље деце, и под покровитељством Културно - спортског центра Костолац, дана 3.октобра 2018 године, у просторијама Техничке школе са домом ученика “Никола Тесла“ у Костолцу, одржано је интерактивно предавање на тему  „Болести зависности у адолесцентном узрасту“.

Предавање коме су присуствовали ученици првог и другог разреда Техничке школе одржала је психолог Оливера Хајровић, руководилац НВО "Психолошки центар".

Ученици су упознати са најраспрострањеним облицима токсикоманија и последицама које оне остављају на физичко и психичко здравље адолесцената . Посеба пажња посвећена је проблему злоупотребе и зависности од дрога, а ученици су имали прилике да се упознају са непосредним сведочанствима оних којима су дроге уништиле живот.
Кроз низ конкретних и практичних примера , ученици су такође обучени делотворним начинима одупирања изазовним ситуацијама које креирају ризик од злоупотребе психоактивних супстанци.

У дискусији и тесту који је уследио након завршеног предавања, ученици су показали висок степен познавања последица злоупотребе психоактивних супстанци, као и усвојености вештина за одупирање изазовним ситуацијама у којима су изложени негативним вршњачким утицајима и позивима на употребу дрога и других штетних супстанци