Изложба „Геме и камеје из античке збирке Народног музеја у Пожаревцу“

19.10.2022.


Изложба „Геме и камеје из античке збирке Народног музеја у Пожаревцу“

Изложба „Геме и камеје из античке збирке Народног музеја у Пожаревцу“, аутора вишег кустоса археолога Теодоре Бранковић отворена је 14. октобра у Галерији савремене уметности. Реч је о постер изложби која је употпуњена вредним оригиналним предметима из античке збирке.

Ученици наше школе (Гајић Петар Е22, Ковијанић Иван Е41, Петровић Лука Е22, Здравковић Никола Е41, Петровић Ј. Лука Е22, Петровић В. Лука Е22, Гајић Николија М21, Радуловић Ђорђе Е22, Најдановић Вук Е12, Обрадовић Душан Е12, Ђокић Андријана Е22, Тодоривић Марија Е12, Степановић Лука Е12, Живић Јован Е12, Хркаловић Немања Е12, Славић Урош Е22, Јовановић Павле Е12, Перић Ђорђе Е22, Миладиновић Лазар Е12 и Стевић Матеја Е12) посетили су изложбу у уторак, 18.10.2022.године са Зораном Пешићем, професором историје, Снежаном Пантић, организатором практичне наставе и Мирјаном Дендић, стручним сарадником библиотекаром.

Виши кустос Теодора Бранковић је дочекала ученике и у пријатној атмосфери истакла је да се у античкој збирци Народног музеја Пожареац налази се 150 гема, камеја и укрсног камења припремљеног за прстење и друге типове накита. Углавном су изрђени од полудрагог камења, док је мањи број израђен од стаклене пасте. Гема је минијатурни обрађени полудраги камен (карнеол, јаспис, аметист, оникс, ахат, калцедон, горски кристал) са урезаном представом у негативу. Kао орнаментика јављају се митолошке сцене, портрети, божанства, геме са натписима, геме са грyлло тематиком, гностичке и ранохришћанске.

Најстарије геме потичу из Египта и Месопотамије. Геме су стављане у брошеве, прстење, медаљоне и огрлице. Првобитна намена гема била је печатна, да би у каснијем периоду постала украсна. Kамеје су такође израђене од полудрагог камена (вишеслојног и вшебојног), али је представа на њима рељефна, тако да основа и испупчена фигура имају различите боје. Спадају у луксузни накит и главном се налазе у медаљонима и наушницама. „Геме и камеје су веома значајни археолошки предмети, који се због својих димензија ретко налазе на сталним поставкама и изложбама. Представе пуне симболике и детаља урезују се на малој, ограниченој површини, с обзиром да су димензије површине на којој се представа налази у просеку од 1-3 цм.

Збирка гема и камеја из античке збирке НМП је изузетно вредна и бројна, тако да је постер изложба, обогаћена оригиналним предметима који су изложени у витринама, била једини начин да се публици представе ови значајни предмети, који су као саставни део накита били у широкој употреби у старом Риму, а копије израђене по римским узорима и данас се могу наћу у прстењу, брошевима и медаљонима. О вредности, лепоти и квалитету израде гема и камеја из Античке збирке говори и њихово публиковање у више радова објављених у стручним часописима, а овом постер изложбом сада је широкој публици номогућено да стекне увид у најрепрезентативније геме и камеје које се чувају у античкој збирци НМП.

 

Мирјана Дендић, стручни сарадник билиотекар