Болести зависности

11.10.2022.


Болести зависности

У понедељак, 10.10.2022. године у 12 часова у Техничкој школи у Костолцу у сарадњи са Саветовалиштем за младе Пожаревац, Др Јасмина Медурић, психијатар одржала је предавање "Болести зависности".

Овом предавању су присуствовали ученици одељења првог, другог,трећег и четвртог разреда са својим предметним професорима (Габријела Миленковић, Драган Живковић,Владимир Јегер, Видомир Јокановић, Ивана Перић, Светлана Милићев, Јелена Ристовић Нешковић, Ирена Ајдчић), васпитна група из Дома ученика са васпитачем Марином Голубовић,  Зорица Спасић  школски педагогогом и Мирјана Дендић, стручни сарадник библиотекар.

Др Јасмина Медурић, психијатар је истакла да зависност може имати пуно лица и може погодити свакога. Зависност од  дроге, алкохола, дувана, игре на срећу, лекова, хране, интернета, куповине - може деловати разарајуће не само на тело, него и на душу, социјални живот и финансијску ситуацију. Зависност је болест и мора се лечити као и свака друга болест.

ЗАВИСНОСТ је  претерана патолошка зависност од неке супстанце и или нематеријалне ствари уз неодољиву и тешко савладиву жељу да се настави са узимањем.

ЗАВИСНИЦИ су  особе које су неспособне да одложе задовољство и импулсивно морају да дођу до циља. Три водеће зависности – зависност од никотина, алкохола, наркоманија.

У свом излагању докторка Јасмина Медурић је нарочито обратила пажњу на зависност код младих. Било да су у питању алкохолизам, патолошко коцкање или дрога, адолесцентско доба је период у којем је већина зависника почела. Болести зависности код младих нису ретка појава, а јављају се чак и болести зависности код деце. Млади су међутим најрањивија категорија. Оно што је парадокс је што они себе доживљавају као нерањиве, скоро па бесмртне. Склони су ризичном понашању а у исто време још немају потпуно развијену самоконтролу. Имају јаку жељу да задовоље своје потребе, истраже нове ствари и у фази су јачања самопоуздања у  исто време, заузимају бунтовни став према родитељима или неким другим ауторитетима. Важно им је да их прихвате њихови вршњаци. Такође, потребно им је велико самопоуздање да се носе са променама изгледа које се тада неминовно јављају. Деси се да због тога пате и ову патњу ублажавају алкохолом, дрогом и неким ризичним понашањима. Често се међу младима јавља и политоксикоманија. То се односи на комбиновање различитих дрога или пак дроге, алкохола и лекова како би се појачало дејство.

 

Мирјана Дендић, стручни сарадник библиотекар