Промоција уписа у Војну академију

11.03.2022.


Промоција уписа у Војну академију

У четвртак, 10.03,2022, године у 13:30 у конференцијској сали школе, поводом расписивања конкурса за пријем ученика и кадета у војне школе, представници Војне академије и средњих војних школа у Београду, посетили су Пожаревац и ученицима завршних разреда Техничке школе са домом ученика "Никола Тесла" у Костолцу.

Од потпуковника Данка Рондовића са Војне академије сазнајемо да је Министарство одбране расписало конкурс за пријем 80 ученика у Војну гимназију и 70 ученика у Средњу стручну војну школу.

Војне школе имају много предности, јер свим нашим кадетима током школовања обезбеђен је бесплатан смештај, исхрана у интернату. Такође, бесплатни су уџбеници, наставни материјал, одећа, обућа, полагање возачког испита, обука у скијању… Најбитније за наше ученике је то што добијају врхунско образовање и наравно стални радни посао након завршетка војних школа. Конкурс је расписан до 31. марта и пријава се по први пут подноси лично војним школама или путем поште. Сви кандидати за упис у војне школе морају бити држављани Републике Србије, да су здравствено способни и да нису кривично гоњени, рекао је потпуковник Рондовић.

На промоцији су присуствовали и мајор Жељко Фуштић, начелник Центра министарства одбране Пожаревац и кадеткиња Анђела Будић, војноелектронско инжињерство.

Што се тиче пријемног испита он је обавезан за све војне школе, а у зависности од школе полажу се различити предмети. Војна академија тражи кандидате који савладају математику и проверу физичких способности, а после тога, ученици морају да прођу одређену психолошку и медицинско – здравствену селекцију.