Превенција болести зависности

02.04.2018.


Превенција болести зависности

Предавање на тему болести зависности одржано је 30.03.2018. године  у 12:45 часова  у ТШДУ „Никола Тесла“ у Костолцу,  за ученике првог и другог разреда, ученике Дома ученика и професоре, стручне сараднике и васпитаче.

Предавање јеодржала др Јасмина Медурић, психијатар. Ово предавање је обезбеђено дугогодишњом и одличном  сарадњом са Саветовалиштем за младе Дома здравља Пожаревац.

Зависност је подложеност некој навици која угрожава наше здравље и свакодневно функционисање. Болести зависности су подељење у две групе: 1. хемијске: цигарете, алкохол, дрога и 2.нехемијске: коцкање и интернет. Пушење је најубитачнија болест зависности. Алкохолизам је најтрагичнија болест зависности. Наркоманија је хронично самоубиство, „смрт дође пре живота“.

Употреба марихуане изазива убрзан рад срца и повишени крвни притисак, такође, утиче и на расположење, изазива безазлено смејање, хиперактивност и безбрижност.

Хереоин се конзумира ушмркавањем, пушењем или ињекцијом, делује за 5 до 8 минута након коришћења. Своје деловање у организму хероин остварује преко опионих рецептора у мозгу.

Екстази су врло популарни међу младима јер могу лако да се набаве. Најчешће се конзумирају гутањем. Након употребе долази до повећања будности и енергије. Смртни исходи су последице предозирања.

Кокаин је најпопуларнија психостимулативна дрога која се производи. Најчешће се ушмркава. Након коришћења изазива снажну еуфорију, особа осећа снагу, храброст и жеђ.

Крокодил, најопаснија дрога пореклом из Русије, настала ради смањења наркомана. Име је добила јер се после конзумирања на телу јављају последице у облику уједа крокодила. Прва употреба ове дроге може да се преживи, док друга не.

„Шта бисте урадили када бисте знали неког ко је зависник?“ – то је једно од питања, која су постављена на овом интерактивном и веома занимљивом предавању.


Мирјана Дендић, библиотекар