Заједничко обележавање Европског дана језика и ове 2020. године

25.09.2020.


Заједничко обележавање Европског дана језика и ове 2020. године

И ове школске године прихватили смо позив  да заједнички са Друштвом за стране језике и књижевности Србије и Друштвом школских библиотекара Србије у својим школама обележимо Европски дан језика, 26. септембар.

Европски дан језика слави вишејезичност, вишекултурност и интеркултурност, толеранцију, отвореност, радозналост и подстиче на целоживотно учење.

Европски дан језика обележава се 26. септембра сваке године од 2001. године. Активности организоване тим поводом славиле су језичку разноликост у Европи и промовисале учење језика.

Желимо да подстакнемо младе људе да уче стране језике јер је то важно за нашу будућност, али и за размену и стицање нових искустава, јер се од давнина каже: QUOT LINGUAS CALLES, TOT HOMINES VALES- колико  језика говорите, толико људи вредите.

Можда за један дан нећете постати полиглот, али ћете проширити своје видике и то ће готово сигурно бити пријатно и испуњавајуће искуство. Учење језика доноси користи и младима и старијима - никада нисте престари да бисте научили језик и уживали у могућностима које се отварају. Чак и ако знате само неколико речи државе коју посећујете, то вам омогућава да стекнете нове пријатеље и контакте.

Учење  језика других људи је начин који нам помаже да боље разумемо и превазиђемо наше културне разлике. Једна од главних порука Европског дана језика је да је изучавање страних језика постало нужност и право  СВИХ.

 Актив професора енглеског језика и библиотекар одлучили су се да  кроз сасвим кратке активности ученика упознају са европском породицом језика чији саставни део је и наш језик напишу по коју  реченицу или цитат; ученици су  онлајн  пронашли информације о здрављу и превенцији заразне болести ковид-19 на језицима који се  уче у школи и направили пано. У овим активностима су учествовали ученици првог и другог разреда. Реализација оваквих активности је помогла  ученицима да се снађу у проналажењу одговарајућих извора и литературе које могу користити за самостално стицање знања и развијање вештина, као и за учење и подизање свести о значају учења језика.

 

Актив професора енглеског језика у сарадњи са библиотекаром