Техничка школа са домом ученика "НИКОЛА ТЕСЛА", Костолац

О НАМА

Историјат Костолца 

Костолац носи назив од латинске речи „castellum“, односно „castel“, што значи градско утврђење квадратног облика. Први писани извори о Костолцу као насељу потичу из XII века. Арабљански географ Едризи помиње га у својим путописима као „трговачки град поред Дунава“. У средњовековним изворима Костолац се помиње први пут 1380. године у Хрисовуљи, односно Повељи кнеза Лазара манастиру Горњак. У XV веку, после коначне пропасти средњовековне српске државе, Костолац је био насеље од 64 куће са домаћинствима и плаћао данак санџак-беговима од 6.000 акчи. Почетком XVIII века потпао је под Аустро-Угарску окупацију. Постао је „комарско село“ у Саставу Рамско-градиштанског дистрикта. У административно-управном погледу потпадао је под Комору или Дворско-коморско веће у Бечу. у XIX веку, нарочито у другој половини, у Костолцу се осећа пораст становништва као последица миграције и природног прираштаја. Уједно је и етнички изглед насеља постао веома шаренолик. На његов развој одлучујући утицај имали су отварање костолачког рудника угља 1870. године, као и рудника „Кленовник“ 1883. године. Захваљујући рудницима угља, у прошлом веку подигнута је колонија за становање радника, зграда управе рудника, кафане, пристаништа, приватне зграде и др. Дакле, поред села Костолца развило се рударско насеље у коме су становали рудари и други радници који су радили у млину, циглани и фабрици стакла. Године 1887. године Костолац је имао 212 домова са 1.260 становника, 1910. је било 269 домова, а 1948. већ 3.890 становника.

kostolacrudnik 344 001 6

Постоје претпоставке да је Костолац једно од првих словенских насеља формираних у дунавском прибрежју, крају који је најраније на Балкану насељен словенским живљем (још у VII веку). Несумњиво је да је настао на рушевинама средњовековног града Браничева а овај, пак, на рушевинама римског Виминацијума. Град Костолац развио се од сасвим новог насеља које је почело да се гради за време Другог светског рада (1942. године). Тада је подигнуто 26 стамбених и 7 јавних зграда. Костолац је проглашен градом 20. фебруара 1950. године. Прву здравствену амбуланту имао је још 1924. године. Данас је здравствена заштита организована у Дому здравља са већим бројем лекара специјалиста. 

kostolac2 kostolac5 kostolac1

Образовање у Костолцу има дугу традицију. Прва основна школа основана је још 1885. године. Садашњи назив основне школе је „Јован Цвијић“. У Костолцу постоји и Средња техничка школа са домом ученика „Никола Тесла“ која образује кадрове машинске, машинско-енергетске, електро-техничке и рударско-геолошке струке, као и одељење Музичке школе „Стеван Мокрањац“ из Пожаревца. Такође постоји и КУД Костолац. Фолклорни ансамбл овог друштва гостовао је у преко 20 земаља од Европе до Јужне Америке и на међународним фестивалима освајао бројна признања. Овај ансамбл, као и хор „Дунавска лира“, дувачки оркестар и ликовна секција окупљају велики број аматера.

 И спортски живот у граду достигао је завидан ниво. Спортско друштво „Рудар“ у свом саставу има фудбалски, рукометни, одбојкашки, куглашки, стонотениски и шах клуб. Гимнастичари из Костолца су вишеструки екипни и појединачки прваци државе. Развоју спорта и рекреације свој допринос дају и наутички клуб Дунавац, друштво Партизан, ловачко и спортско-pиболовно друштво.

НАША ШКОЛА НЕКАД

Зачетак техничког образовања у Костолцу налазимо још у првим послератним данима. Школа је почела са радом 1946. године под називом “Стручна школа за ученике и индустрију и рударство”. Данас Техничка школа са домом учедника у Костолцу носи назив великана Николе Тесле a 70. година постојања школа прославља у октобру 2016. године.

tehnicka-kostolac-nikola-tesla-3 tehnicka-kostolac-nikola-tesla-2 tehnicka-kostolac-nikola-tesla-1

НАША ШКОЛА ДАНАС

Школа има 842 редовна и 429 ванредних ученика. У њој ради близу 80 професора и стручних сарадника. Школа је опремљена са 16 учионица опште намене, многобројним кабинетима и лабораторијама, халом за практичну наставу машинске струке и салом за физичко васпитање.

Школа располаже са 6000 m2, односно 1.62 ha површине. Техничка школа са домом ученика “Никола Тесла” у Костолацу поседује у згради школе кабинете опремљене рачунарском техником, одговарајуће хардверске перформансе и софтверске подршке у зависности од врсте наставних вежби које се у њима обављају.

У техничкој школи са домом ученика "Никола Тесла" у Костолцу ученици се школују у следећим подручјима рада: 

  • Електротехника
  • Машинство и обрада метала
  • Рударство и геологија

Наша школа редовно прати промене у друштву, образовном систему, привредним кретањима и на тај начин увек стреми да се прилагоди новим токовима. Као таква наша школа је увек била привлачна широком кругу ученика, али и њиховим родитељима јер по завршеном средње стручном школовању велика је шанса за запослење у већ постојећем систему привредног друштва, а такође наши ученици добијају и добро предзнање за даље усавршавање на техничким факултетима. У свом развоју школа се трансформисала у складу са развојем друштва и данас можемо рећи да је то савремена стручна школа за образовање младих од 3, 4, и 5 степена стручности.

У току свог постојања Техничка школа у Костолцу дала је нашој привреди огроман стручни кадар који је омогућио развој наше средине, Града Пожаревца, општине Костолац па и шире.

У саставу школе постоји и дом ученика. Нешто више о нашем дому ученика прочитајте ОВДЕ.

Техничка школа са домом ученика поседује и Центар за обуку воза, односно ауто школу у којој наши ученици, али и други кандидати могу стећи дозволу Б категорије. О пословању наше ауто школе прочитајте ОВДЕ.

ПОГЛЕДАЈТЕ СЛИКЕ ШКОЛЕ.

Никола Тесла 1856 - 1943
"Човек је рођен да ради, трпи и да сe бори. Ко тако не чини, мора пропасти!"
Никола Тесла 1856 - 1943
"Семе биљке мора пасти на погодно тло, треба га заливати, неговати и чекати да изникне и олиста. Тако је и са сваким човеком или бићем које има људско обличје."

Смерови наше школе 

Техничка школа са домом ученика уписује ученике у три смера: електротехника, машинство и обрада метала, рударство и геологија. 

Постоје профили четворогодишњег и профили трогодишњег образовања.

ПРОЧИТАЈТЕ ВИШЕ +

Електротехника

Електротехника

Електротехничар електронике, енергетике или рачунара. Електромонтер мрежа и постројења, електроинсталатер.

Машинство и обрада метала

Машинство и обрада метала

Компјутерско конструисање, моторна возила, термоенергетика, бравар, аутомеханичар, пнеумо и гасо постројења.

Рударство и геологија

Рударство и геологија

Рударски техничар. Површинска експлоатација, рударство, геологија ...

КАРИЈЕРА ПОЧИЊЕ У ШКОЛИ !!!
ВРХ СТРАНИЦЕ latinica | ћирилица
DMC Firewall is a Joomla Security extension!